От 2010 г. плащат за повече животоспасяващи лекарства

Лекарствата за редки и онкологични заболявания, за лечение на СПИН и таласемия майор ще бъдат плащани от държавата през 2010 г. За първи път ще се осигурят безплатни медикаменти и за пациенти с болестта на Фабри, болестта на Уилсън-Коновалов и първичен чернодробен карцином, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.
От следващата година повече пациенти ще имат достъп до безплатно лечение, обещават от ведомството.
За редки заболявания през 2010-а са отделени 32 млн. лева по републиканския бюджет, които ще покрият лекарствата за 12 диагнози. За сравнение през 2009 г. ведомството е осигурило 23,8 млн. лева само за девет редки диагнози.
Общо 142 млн. лева са предвидени за скъпоструващи препарати през 2010 г., с 42 млн. повече от тази.
С тези средства ще се осигурят 120 вида лекарства за 14 групи заболявания. Освен всички покривани досега от МЗ,
в списъка на безплатните медикаменти са включени и 14 нови
За онкологични заболявания догодина са заделени близо 98 млн. лева за 90 позиции. Ще се плаща и нов вид лекарство за рак на гърдата при ХЕР-позитивни жени.
Увеличени са количествата антиароматазни инхибитори, кръвните фактори, лекарства за ХЕР-позитивни жени с рак на гърдата и рак на бъбрека, хелаторите на желязо (агенти, които се свързавт с желязото и помагат за изчистването на излишъка от него в организма, бел.ред.) при редки болести.
За първи път здравното министерство дава възможност всеки лекарствен препарат да се прилага за всичките му индикации.
Цените, по които е изготвена тръжната документация, са тези, които фигурират в позитивния лекарствен списък.
В момента се подготвят промени в Наредба 34, с които се предвижда включването на нови заболявания като агромегалията, хиперпаратиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза. Те трябва да влязат в сила през 2010 г.
Успоредно с това догодина ще се направят постъпки основният обем от лекарства, които се плащат от републиканския бюджет, да преминат от 2011 г. към НЗОК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *