БСП: Има ли и други бити от Бойко Борисов?

Червените депутати Антон Кутев и Петър Курумбашев внесоха в парламента питане до премиера Бойко Борисов дали бизнесменът Стоян Сарийски участва, или е участвал в строителството на метрото, съобщи „Всеки ден“.
Скандалът покрай Стоян Сарийски, известен като Стенли, избухна покрай друг скандал, свързан с Красьо Черния. След като името на червения депутат Кирил Добрев беше оповестено като получател на SMS от лобиста, Добрев атакува и отправи индиректно обвинение към премиера Бойко Борисов. Добрев попита: “Какво ще правим, ако, просто хипотетично, се докаже, че бившият кмет и настоящ премиер също е водил кореспонденция и телефонни разговори с нерегламентирани субекти? Ако до петък можете да ми кажете кой е Стенли и каква връзка има с днешните управляващи, тогава ще ви отговоря?”, мистериозно отбеляза в петък Добрев.
Не познавам човек с прякор Стенли”, категоричен бе тогава премиерът, запитан от журналисти. После допълни, че не познава хората по прякори и не иска да се занимава с клевети. Премиерът настояваше да чуе конкретно име, носещо този прякор. Запитан дали познава Стоян Сарийски, когото наричат Стенли, Борисов замълча за миг и после призна: “Дано не се е оплакал, но беше гадже на дъщеря ми. Заварих я плачеща една вечер и го набих”.
По този повод е и въпросът, който отправят двамата депутати от левицата. В него се казва: „Участва ли набитото от вас лице Стоян Сарийски чрезфипмитеси като изпълнител или подизпълнител на софийското метро и изпълнявал ли е други обществени поръчки на общината?“
„Има ли и други лица, които са бити от Бойко Борисов, за да знаем как вървят нещата и да знаем какво ни очаква?”, попита още Антон Кутев.
Същевременно общинските съветници от БСП в СофияГеорги Кадиеви Жельо Бойчев изразиха очакване премиерът Бойко Борисов да върне в Столичната община 617 млн. лева, събрани от данъците на жителите на София.
На 5 юли в нощта на изборите за Народно събрание той обеща половината от тези данъци да бъдат приведени обратно в общината, заяви Кадиев пред журналисти в парламента. Посочените 617 млн. лева според социалистите са се получили като сума при приспадането на 50 на сто от събраните за миналата година от НАП-София приходи от корпоративен данък и данък върху физическите лица и очакваните постъпления за тази година от перото “Големи данъкоплатци и осигурители” в София.
„Общо сумата е 925 млн. лева, като извадим заложените за догодина в държавния бюджет пари за Столичната община – 258 млн. лева, остават тези 617 млн. лева, които Бойко Борисов трябва да върне на общината“, обясни Кадиев, който преди дни загуби битката за кмет на София.
Той добави, че за 2009 г. се очертава неизпълнението на приходите на общината да бъде около 180 млн. лева, а забавените плащания да бъдат повече от 130 млн. лева.
„За да не се стига отново до непопулярни предложения, предлагаме министър-председателят да изпълни ангажимента си и да даде това, което обеща на 5 юли“, заяви червеният общински съветник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *