Пловдивчани поискаха € 1.1 млн. за отчуждаване на къщата им

1 117 600 евро искат от община Пловдив собствениците на къща, намираща се на ъгъла между бул. „Руски“ и „Гладстон“ в града. Сградата попада в разширението на едната от улиците и подлежи на отчуждаване.

Реконструкцията на улицата не влиза в плановете на общината в близко време, но за събарянето на къщата се водят преговори в общината, защото тя затваря достъпа до бъдещия „Мол – Марково тепе“.
Отчуждаването ще стане трудно и вероятно ще стигнем до съд със собствениците, прогнозира зам.-кметът по общинската собственост Петко Атанасов.
Семейство Боболеви са поискали четири пъти повече пари, отколкото позволяват тарифите, с които работят лицензираните оценители на общината. Дори и да предприемем принудително отчуждаване, пак ще се стигне до съд, каза Атанасов.
Адвокатите на Геновева Боболева са представили следната сметка – 423 000 евро за земята, 450 900 евро за магазин в партерния етаж, 145 200 евро за офис (жилище), 80 500 евро за гараж и още 18 000 евро за мансарда. Мотивът на собствениците е, че това са пазарните цени, тъй като къщата се намира на атрактивно място в центъра на Пловдив. Общината им предлага едва 270 000 евро. Напоследък няма нито едно отчуждаване, което да не стига до съдебни процедури, коментира шефът на дирекция „Общинска собственост“ Николай Аджеларов.
Молът ще бъде построен до шест етажа, вместо предвидените девет. Един от подходите към търговския център е проектиран откъм ул. „Гладстон“, затова теренът трябва да се освободи колкото може по-скоро, държи управителят на фирма „Мелина“ Яков Нив, собственик на сринатото тепе.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *