От 23 септември SOFIX ще се изчислява по нова методика

Съветът на директорите на БФБ-София АД взе решение за промяна в правилата за изчисляване на индекса SOFIX. От 23 септември едно от изискванията към дружествата за включване в индекса, ще бъде да имат пазарна капитализация не по-малка от 25 млн. лв. Изискването за пазарната капитализация за дружествата от SOFIX досега беше минимум 50 млн. лв. или намалението е двойно.

Променя се и изискването за реализираният оборот през последната една година на дружествата от SOFIX, като той не трябва да е по-малък от 2.5 млн. лв. Досега изискването беше за оборот за една година от поне 5 млн. лв. или намалението също е двойно.

Съветът на директорите направи и промени в базата на три от индексите.
От базата на SOFIX бяха извадени Топливо АД и ЗД Евро инс АД, а на тяхно място бяха добавени Еврохолд България АД и Трейс Груп Холд АД. Промяната влиза в сила от 23.09.2009 г.

От базата на BG40 бяха извадени Адванс Терафонд АДСИЦ, Индустриален Капитал Холдинг АД, БенчМарк фонд имоти АДСИЦ, Етропал АД и Проучване и добив на нефт и газ АД, а на тяхно място бяха добавени Алкомет АД, ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, Корпорация за технологии и иновации Съединение АД, М+С хидравлик АД и Булгартабак холдинг АД Промяната влиза в сила от 23.09.2009 г.

От базата на BGREIT бяха извадени Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, Актив Пропъртис АДСИЦ и Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ, а бяха добавени Прайм пропърти БГ АДСИЦ. Промяната влиза в сила от 23.09.2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *