След криза светът се заема с трескави бизнес реформи

Световната икономическата криза насърчи правителствата да предприемат бързи реформи, които могат да направят по-лесно започването, развиването и прекратяването на бизнес в цял свят, сочи доклад на Световната банк.

Годишното изследване на банката, озаглавено Doing Business, отчита повече реформи на регулаторните органи в повече страни спрямо всеки друг период от началото на изготвянето на проучването през 2004 година. През периода юни 2008 г. – май 2009 г. са били направени 287 реформи в 131 държави.

Предвид отчаяните усилия на правителствата да насърчат откриването на нови работни места по света, наистина има смисъл в момента да се правят много реформи отбелязва Силвия Солф, програмен директор на изследването. Тази година не беше много нормална за бизнеса и правителствата по света, допълва тя.

Първата глобална рецесия след Втората световна война доведе до фалити в много сектори заради резкия спад на потребителското търсене и световната търговия.

Развиващите се страни полагат усилия за реформи, съсредоточавайки се досега върху относително простите административни реформи, като намаляването на персонала на малките и средни предприятия, които са двигателите на повечето икономики по света.

Засега някои от най-значителните бизнес реформи са направени в региони, които са най-силно засегнати от сегашната криза.

Източна Европа и Централна Азия дадоха пример, тъй като голяма част от техните банки и компании бяха принудени да обявят фалит заради сътресенията на финансовите пазари, посочва Световната банка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *