Офис площи в Европа все още се отдават под наем, но с цената на какво?

Собствениците на офис площи на много от най-големите пазари в Европа са изправени пред все по-сериозни проблеми, след като кризата значително сви дейностите на техните основни наематели от финансовия и застрахователния сектор.
Все повече бизнес наематели съкращават разходите, броя на служителите и дейностите си и съответно нуждата им от офис пространство също намалява. Други пък директно бяха изтласкани от пазара, след като необслужваните кредити и липсата на възможности за рефинансиране ги принудиха да прекратят дейност.
Всичко това поставя активността по отдаване под наем и самите наемни нива пред сериозни изпитания.
Пазарът в лондонското Сити, един от най-големите финансови центрове в Европа, е и един от най-големите потърпевши от тези негативни развития. Информация на NB Real Estate сочи, че в момента почти 12% от офисите в него стоят празни.
Наред с това, макар и със забавени темпове, наличността продължава да се увеличава, тъй като проектите, за които беше осигурено финансиране преди началото на кризата, продължават да се реализират. С това предизвикателствата на наемния пазар стават по-големи и експертите предвиждат още понижения на наемите.
При тези затруднени обстоятелства някои предприемачи и собственици все пак успяват да отдават под наем площите, като предизвикват пазара с нетрадиционни и необичайни за нормалните условия похвати. Британската строително-инвестиционна компания British Land съобщи, че е отдала под наем близо 40% от площите в своята офис сграда Ropemaker в Ситито.
Наематели са Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. и Mitsubishi UFJ Securities International plc., които са наели площи от близо 187 хил. кв. фута (ок. 17 400 кв. м) от всичките 586 хил. кв. фута в сградата. Компаниите имат опция за наемане на още 43 хил. кв. фута.
За да постигне сделката при настоящите пазарни условия British Land е предложила четиригодишен гратисен период на наемателите, по време на който те няма да плащат никакъв наем. Споразумението е подписано за срок от 20,5 години. Наемът е 46,5 паунда на кв. фут (694,3 паунда на кв. м) на година с възможност за повишение до 52,5 паунда на кв. фут, като първа ревизия ще бъде направена през 2014 г.
Планирано е сградата да бъде напълно завършена през лятото.
Mitsubishi UFJ Securities International plc., която е наемател в друга офис сграда на British Land, ще прекрати предсрочно договора си за наем за 112 хил. кв. фута офис площи в нея, където е трябвало да остане до 2013 г.
Специалисти предричат, че подобни стимули за наемателите ще се превърнат в по-честа практика при настоящия „пазар на наемателите“, които собствениците на площи ще се опитват да привличат с все по-гъвкави условия, безплатни наеми за определен период, съпроводени с предлагане на редица услуги и поддръжка на площите на понижени цени.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *