На хоризонта – краят на кризата в САЩ

Американската икономика ще изплува от рецесията през втората половина на годината, тъй като потреблението и жилищният сектор се възстановят. Лошата новина обаче е, че безработицата ще продължи да расте до 2010 г., пише Reuters.
Проучване на икономическите индикатори на „сините чипове“, правено от частни икономисти, показва, че 86% от анкетираните вярват, че краят на икономическия срив ще бъде обявен през втората половина на 2009 г.
Повечето от очакванията сега, 16 месеца след началото на кризата, вървят в положителна посока, провокирани от някои положителни тенденции в поведението на потребителите, в сектора на недвижимостите, бизнеса и износа.
Все още обаче растеж над определените до този момент трендове не се очакват до втората половина на 2010 г.
Според проучването потребителското търсене, което отговаря за над 2/3 от американската икономическа активност, ще се повиши благодарение на данъчните облекчения, отпусканите помощи за безработни и по-ниската инфлация.
Въпреки очаквания обрат в икономиката, компаниите предвиждат да продължат да освобождават персонал до 2010 г. Нивото на безработицата за март се покачи до 8,5%, достигайки 25-годишен връх. От началото на рецесията през декември 2007 г. 5,1 млн. американци са изгубили работа си.
Финансовата криза стана причина основният икономически показател – БВП на годишна база, да се понижи с 6,3% през последното тримесечие на 2008 г., което е най-стръмният спад за тримесечие от 1982 г. насам. Икономическият колапс само след месец ще се превърне в най-дългата рецесия, с която САЩ са се сблъсквали след Великата депресия.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *