Строителната продукция отбеляза месечен ръст от над 6% през февруари

Произведената строителна продукция у нас се увеличава с 6,3% през февруари 2009 в сравнение с предходния месец, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.
Сградното строителство е със значителен относителен дял (68,5%) в общото строително производство и нарастването е с 3,1%, а при гражданското/инженерното строителство увеличението достига 14%, но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс на строителната продукция.
Общата строителна продукция през февруари 2009 г. намалява с 5,8% в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат от спада с 9,4% на сградното строителство.
Гражданското строителство се увеличава с 3% спрямо февруари 2008 г. и потвърждава тенденцията строителните предприемачи да насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата, коментират от НСИ.
От януари 2009 г. индексите на строителната продукция се изчисляват по новата Класификация на икономическите дейности (КИД – 2008. Едновременно с това е сменена и базисната година – индексите са изчислени при база 2005 г. Данните за предходните периоди назад до 2000 г. са преизчислени по КИД – 2008.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *