Очакват двуцифрен ръст на пенсионния пазар в ЦИЕ

С 19% средногодишно ще расте пенсионният пазар в страните от Централна и Източна Европа през следващите осем години. Това показват резултати от проучване на пенсионните системи на 11 държави в региона, изготвено от Allianz Global Investors. През 2015 г. пенсионният пазар в ЦИЕ ще достигне обем от 245 млрд. евро.

Във всички страни, включени в доклада, най-забележително е увеличението на дела на лицата над 65-годишна възраст, отбелязват авторите на анализа. До 2050 г. всеки трети български гражданин ще бъде на възраст над 65 години. В Унгария на такава възраст ще са 28 процента от населението й, а в Полша – 29 на сто.

Със своите 7,7 милиона жители България е пета по население сред страните от Централна и Източна Европа, включени в проучването, но държи само 1,5 процента от пенсионните активи (7 място). Страната ни и Румъния ще имат все още малки пенсионни пазари до 2015 г., но остават доста привлекателни, заради размера на своето население, сравнено с населението на балтийските републики, сочат още данните в проучването.

Анализаторите от Allianz Global Investors са категорични, че България изостава по отношение на мултифондовете, докато някои източноевропейски страни са направили първи крачки в тази посока и сега изискват доставчиците да предлагат фондове с различен тип разпределение на активите, известни също като фондове, съобразени с жизнения цикъл. Тези фондове имат различна комбинация от акции, облигации и инструменти на паричния пазар.

Направената в изследването оценка на съществуващата в страните от ЦИЕ необходимост от задълбочаване на пенсионната реформа пред вид демографското развитие обаче сочи далновидността на българския пенсионен модел. По този комплексен измерител страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Белгия, Португалия, Словения, Австрия, Франция, Чехия, Полша, Унгария, Словакия Германия, Литва и Финландия.

Според Allianz Global Investors при ръст на заплатите и увеличаване броя на осигурените лица бъдещето на допълнителното задължително пенсионно осигуряване изглежда обещаващо – среден годишен ръст от 24 процента. Според прогнозите за доброволните пенсионни фондове до 2015 г. управляваните от тях активи ще достигнат 1,27 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *