„Държавата пренасочва пари към рисковите безработни“, научаваме от „Сега“

Държавата да пренасочи средства от непопулярни програми за заетост към по-атрактивни мерки, предлага Агенцията по заетостта. Оттам отчитат, че най-голям интерес има към проектите за безработни до 29 г., за хора без професия и образование, продължително безработни или пък с трайни увреждания, както и за хората над 50 г. Точната сума трябва да бъде утвърдена от социалния министър Емилия Масларова. Въпреки спада на безработицата, агенцията не препоръчва прекратяване на някои от програмите. Тази година за активни политики на пазара на труда са отпуснати 190 млн. лв.

Най-мащабната програма си остава „От социални помощи към заетост“. За първите 6 месеца на годината в нея са включени 49 118 лица. Заради наводненията обаче бяха отпуснати допълнителни бройки. Тя ще продължи да действа и догодина. Допълнителни средства ще са нужни и за програмата за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, както и по мерките за стимулиране на работодателите да наемат безработни с увреждания. Към 30 юни в двете програми са включени общо 1246 души. Засилен интерес има и към мярката за стимулиране на бизнеса да наема безработни жени над 50 и мъже над 55-годишна възраст. Към края на юни в тази програма са включени 1269 лица. 734 безработни пък са започнали стаж след обучение за професионална квалификация.

Мерките за насърчаване на работодатели да поддържат квалификацията на служителите си също стават по-популярни. Към юни по тях 308 заети са повишили уменията си. Най-големият проблем на трудовия пазар обаче остават безработните без образование – към юни те са 78 427. Това налага допълнително пренасочване на средства към Националната програма за ограмотяване и квалификация на ромите. Засега в курсовете по ограмотяване са включени 1355 души, а в обучение за професионална квалификация – 30 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *