Очакват добра година за българските производители на мед

Производството на пчелен мед у нас за 2008 г. е значително по-високо в сравнение с 2007 г.: средният добив от пчелно семейство за страната е от 15 до 18 кг. при 5 – 8 кг. за 2007 г., съобщи председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганчев.
Средната цена на меда също се е повишила – от 3,40 лв. до 4,20 лв./кг. Тенденцията за 2009 г. е цената на меда да не се променя, въпреки въздействието на световната финансова и икономическа криза, тъй като производителите очакват по-слаб добив.
Заради метереологичните условия пчелните семейства закъсняха в развитието си, но със затоплянето и наличната влага в почвата нещата ще се нормализират, прогнозира Ганчев. Според него, годината ще бъде изключително добра за българските производителите на пчелни продукти.
Проблемите за българското пчеларство през годините са свързани основно с нормативната база. Противоречията при някои закони трябва да се изчистят, за да не пречат на развитието на бизнеса, каза още председателят на националната браншова организация. Постоянен ангажименттрябва да бъде иопазванетоздравето на пчелните семейства.
В България вече прохожда нова система за опрашване.В Търговищка и Добричка области, кактои Старозагорския район пчеларите са вече търсени за тази услуга, и то основно за площите, засети със слънчоглед и рапица, срещу заплащане от минимум 20 лв. за пчелно семейство.
Тези допълнителни приходи за пчеларите ще ги направят по-независими от цената на меда, смята Ганчо Ганчев.
Годишният износ на мед от България е от 5 до 8000 тона мед. Това не ни превръща в играч на световния пазар при конкуренцията на големи производители като Аржентина, Китай, Австралия и Канада. Затова приоритетно се работи за разработването на вътрешния пазар и пазара на новата платена услуга – опрашване.
Последното е изключително полезно и за добивите, тъй като експерти отчитат повишение с 30 процента.
По официални данни пчелните семейства в България са 710 000, област Добрич е първенец по призводството на мед. Българинът консумира 500-550 г. мед годишно, докато в Европа средната консумация на глава от населението е над килограм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *