Очакват 50 на сто спад на продажбите на автомобили в Русия тази година

Ford Motor, чийто модел Focus е най-много продавания западен модел в Русия, намали очакванията си за автомобилния сектор в страната, прогнозирайки спад на продажбите с 50 на сто тази година. Руският пазар беше вторият по големина на растежа в сектора, припомня Bloomberg.
Причините са продължаващото намаляване на търсенето и натрупаните значителни запаси на пазара през 2008 г., пояснява Найджъл Брейкънбъри, директор на Ford за Русия.
Преди два месеца от Асоциацията на европейските бизнеси, в която участват и производители на автомобили, предрекоха спад от 19 на сто на местния пазар. Според оценки на Volkswagen и Toyota Motor пък продажбите на коли в Русия ще се понижат с една трета, тъй като лихвите по заемите за закупуване на кола са скочили над 20 на сто, а в същото време състоянието на икономиката е колебливо.
За близо десетилетие, благодарение на поскъпването на петрола, руските потребители все повече купуваха скъпи чуждестранни модели автомобили, което водеше до двуцифрен растеж на продажбите, засенчван само от този в Китай. Сега обаче руснаците купуват по-евтини коли без екстри, ако изобщо купуват.
Продажбите са намалели с 36 на сто през първите два месеца на годината до малко над 252 хил. броя.У нас за първите два месеца продажбите на нови автомобили отбелязаха спад от 50 на сто.
Ford спря производството в завода си в Санкт-Петербург за един месец от средата на декември до средата на януари. Заради спада на продажбите същата стъпка предприемат и от Toyota, като вчера японската компания обяви, че ще спре работата в завода си в страната за една седмица.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *