Мексико и САЩ започнаха нова търговска война

Мексико повиши митото за американските стоки, след като Вашингтон не одобри програмата, според която камионите от Мексико доставят продукцията на територията на Съединените щати, предаде Bloomberg, описвайки обстановката като търговска война между двете страни.
Общата стойност на стоките, чиито мита ще бъдат увеличени, е 2,4 млрд. долара.
Вдигането на митата бе обявено от министъра на икономиката на Мексико Херардо Руис Матеос. Ставките на митата на 90 вида стоки, внасяни от 40 щата на САЩ, ще бъдат вдигнати. Става дума най-вече за ориз, пшеница, бобови култури и говеждо месо.
Според мексиканската страна забраната на САЩ в страната да влизат мексикански товарни камиони нарушава правата на търговски партньори на САЩ по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). То бе сключено между САЩ, Канада и Мексико и влезе в сила през 1994 г. Целта му е да бъдат избегнати бариерите в търговията между държавите, подписали договора.
През 2008 г. търговският стокообмен между Мексико и САЩ е бил 368 млрд. долара и Мексико стана третият търговски партньор на САЩ след Канада и Китай, сочат данни на американското търговско министерство.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *