Съдът надниква в света на ужасите на Йозеф Фрицъл

n = document.getElementById(‘audio_player’);

Водеща тема за редица западни електронни издания е започналият вчера в Австрия процес срещу Йозеф Фрицъл, който 24 години е държал в плен дъщеря си, като я изнасилвал системно.

Съдът надниква в света на ужасите на Йозеф Фрицъл, пише британският в. „Таймс“. Прокурорът по делото Кристияне Буркхайзер се опита още през първия ден от процеса да накара съдиите и съдебните заседатели да се почувстват като в килията на Фрицъл, като им показа пропити с влага предмети, които са били иззети от мазето, в което извергът е държал затворена дъщеря си. От думите на прокурора стана ясно, че в мазето е било непрестанно влажно, че таваните са били едва на 1,78 м височина, че обитателите на импровизирания затвор трябвало да лазят, за да се придвижват из него, че влагата се е пропивала из костите им.

В отговор на тази ужасяваща истина, адвокатът на Фрицъл – Руперт Майер, излезе с доста странни аргументи в подкрепа на тезата, че клиентът му не е чудовище. Той заяви, че ако беше чудовище, Фрицъл е щял да избие всички в мазето. „Когато човек просто иска да прави секс, той не създава деца“, уточни адвокатът, като се опита по този начин да докаже в съда, че Фрицъл се е държал хуманно с жертвите си. Защитата припомни в подкрепа на тази теза, че Фрицъл празнувал Коледа със семейството, което създал с дъщеря си, че купувал на децата училищни пособия, пише вестник „Таймс“.

Италианското издание „Република“ акцентира върху 11-часовите записани на видеокасета показания на Елизабет Фрицъл, които съдът започна да гледа вчера и ще продължи да гледа и днес. От тях става ясно, че първото си дете Елизабет родила без никаква медицинска помощ, само с книга за раждането и отглеждането на бебета, която баща й дал два месеца по-рано, за да се подготви. Изданието допълва, че когато в съдебната зала започнала прожекцията на касетата с показанията на Елизабет, Йозеф Фрицъл видимо полагал усилия да изглежда все така безстрастен, както в началото на съдебното заседание.

Върху показанията на Елизабет насочват вниманието си и британските „Дейли телеграф“ и „Индипендънт“. Мазе, пълно с плъхове, едно одеяло по време на ражданията, ежедневни изнасилвания дори пред очите на децата, 10-дневна пълна самота след раждането на първото бебе, присъствието на бащата едва на две от шестте раждания на седемте бебета, липса на свеж въздух, кондензирана влага по стените, студ през зимата, горещини през лятото, липса на вентилация, гасене на тока понякога в продължение на 10 дни, без в мазето да има свещи или фенерче – това са били условията, при които години наред е живяла Елизабет.

През първите девет години от пленничеството й в импровизираната килия дори нямало душ и топла вода, става ясно още от разказите на Фрицъл. Баща й се съгласил да разшири мазето, в което я държал в плен, едва през 1993 г., пет години след раждането на първото й дете и година след раждането на третото й дете. От
показанията става ясно, че освен книга за ражданията и одеало, при първото раждане Елизабет е имала право на няколко пелени за бебето, както и на ножици, но не и на болкоуспокояващи.

От разказите на жената става ясно, че тя е била изнасилвана и физически тормозена до последните дни на пленничеството й през 2008 г., а първото изнасилване било още на втория ден от него. Тогава Елизабет била окована и с верига около корема, така че да няма никаква свобода. Комуникация между нея й баща й нямало, той просто идвал, изнасилвал я и я изоставял. Но не това било най-ужасното за Елизабет, а несигурността, че един ден той изобщо нямало да се появи и никой няма да я открие в импровизирания й затвор, допълва „Дейли телеграф“.

24 години ад и 3000 изнасилвания, това е печалната статистика за живота на Елизабет Фрицъл в периода 1984 г. – 2008 г., отбелязва британският вестник „Гардиън“. Изданието акцентира върху онази част от разказите на Елизабет, в която тя описва как е започнало мъчението й. От думите й става ясно, че тя е била примамена от баща си в мазето, за да му помогне да поправи някаква врата. Когато влезли там, той веднага затиснал носа и устата й с парцал, пропит с етер и я упоил. Адът за нея започнал едва на втория ден.

Италианският вестник „Кориере дела сера“ отбелязва, че съдбата на Фрицъл се оказва сега по странна ирония на съдбата в ръцете на три жени – 48-годишната съдийка Андреа Хумер, председателка на съдебната колегия, съставена от четирима мъже и четири жени, от прокурора Кристияне Буркхайзер, която е на 32 години и от психиатърката от Линц, 45-годишната Аделхайд Кастнер. Очаква се присъдата да бъде произнесена още в петък, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *