Очаква се добра реколта на царевица тази година

Около 500 килограма от декар ще бъде средният добив от царевицата у нас за тази година, прогнозира в интервю за БТА директорът на Института по царевицата, ст.н.с.д-р Димитрина Илчовска.

Засушаванията през май се отразиха до известна степен неблагоприятно, но падналите валежи, особено през юли, допринесоха за добрия растеж и развитие на културата, посочи тя.
Производителите, които са спазили технологията, могат да очакват резултати от порядъка на един тон зърно от декар, допълни Илчовска.
През последните години у нас се наблюдава тенденция на намаляване на площите с царевицата, допълни директорът на института. Културата бе на второ място, след пшеницата по площи, а сега е на трето след слънчогледа.
Площите с царевицата са наполовина в сравнение с 1990 г., като основната причина е намаляването на поголовието в животновъдството, поясни експертът.
По думите й, разрушаването на хидромелиоративната система за напояване у нас е една от причините да произвеждаме по-малки количества зърно.
Няма нито една друга земеделска култура, която да е подложена на такава силна конкуренция от внос на семена от чужди фирми, но институтът има амбицията да запази висок дял на българските хибриди, казва още Илчовска в интервюто си за БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *