Очаква се 25% спад на туристите в Турция

По данни на Института за анализи и оценки в туризма тази година в Турция се очакват около 25% по-малко туристи в сравнение с 40-те милиона чужденци, които са посетили страната през 2015 г.

“Видяхме, че няма сигурна територия. Нито Ню Йорк, нито Лондон, нито Париж, Истанбул, независимо от мерките за сигурност – няма сигурна територия, за която да кажем, че е оазис на сигурността. Това ще намали, но няма да спре туристическите пътувания”, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред БНТ.

Според прогнозите за 2016 г. многопо-малко руски туристи ще пътуватзад граница. Спадът е чувствителен – от 18 милиона до 2014 г. до 10 милиона през миналата година, сега очакванията са за едва 5-6 милиона руски туристи, които да пътуват навън. Според Румен Драганов те ще се насочат предимно към европейската Ривиера, Виетнам и Куба.

Промяна ще има и в желаните дестинации заевропейците. По думите на Драганов европейците също в голяма степен трябва да се преориентират в пътуванията си в чужбина. Причината е затварянето на пътуванията към Турция в известна степен, но и към Египет, Тунис.

„Така че ще видим едно пренасочване към такива нестандартни дестинации, каквито са САЩ, Канада, Япония, Китай, Латинска Америка, Централна Африка и други, които станаха на една ръка разстояние, тъй като в момента пътуването със самолет е изключително облекчено и фактор номер едно ще бъде сигурността”, обясни Драганов.

„Единственото, което бихме могли да направим, е да не се поддаваме в известна степен на страха, така че да не променяме ритъма си на живот, да приемем несигурността, която така или иначе е навсякъде около нас, и да не се лишаваме от ежедневните удоволствия, които можем да си доставим. А пътуването е едно от нещата, които карат хората да се чувстват най-щастливи и удовлетворени от живота си”, съветва психологът д-р Маргарита Бакрачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *