Още един съюз в следване на БРИКС срещу долара

Страните планират да създадат нова валута, за да намалят влиянието на Съединените щати върху световния търговски пазар. Последните години Египет проявява интерес към присъединяване към алианса БРИКС и се появиха спекулации, че страната може да адаптира новата валута. Въпреки затрудненията в икономиката и слабата държавна валута, Египет изглежда да предпочита БРИКС като средство за решаване на паричните си проблеми.

През март тази година Кайро зае позиция в капитала на Новата банка за развитие (НБР), разработена от алианса БРИКС, което е първа конкретна стъпка към присъединяване към алианса. ОАЕ, Бангладеш и Уругвай също вече предприеха тази стъпка.

Египет присъства на срещите на върха на БРИКС през 2017 г. и 2022 г. и се очаква да участва в предстоящата среща на върха в Южна Африка, която ще се състои през август. Въпреки че няма гаранция за официално присъединяване на още държави към БРИКС по време на срещата на върха, темата за новите членове и новата валута се очаква да предизвика значителен интерес.

Освен това Индонезия се присъедини към нарастващия списък на страните, които се отказват от уреждането на външната търговия в щатски долари и вместо това започват да използват местната си валута. Африканската държава се надява да се откъсне от зависимостта, свързана с щатския долар и да подпомогне формирането на резерви за решаване на проблемите с ликвидността. Това ще позволи на Египет да се справи по-добре с глобалните кризи чрез икономиката на страните членки.

Смята се, че освен БРИКС, държавите от ССПЗ също могат да създадат проблеми за щатския долар. През май 2023 г. страните от ССПЗ за първи път от създаването си през 1981 г. преминаха границата от $3 трилиона в БВП, а БВП на страните от ССПЗ може да достигне $13 трилиона преди следващите две десетилетия. Следователно, докато БРИКС се стреми да се опълчи на щатския долар, държавите от ССПЗ също са на път да го притеснят в световния финансов сектор.

Това поставя долара на по-заден план, тъй като развиващите се страни дават приоритет на родните си валути за глобалната търговия. САЩ ще се затруднят да финансират дефицита си, което създава предпоставки за предстояща финансова катастрофа.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *