Още един съюз се присъединява към БРИКС и напада долара

Блокът на АСЕАН планира да насърчава използването на своите национални валути за трансгранични плащания, с цел да намали важността на щатския долар.

Неотдавна лидерите на 10 държави от Югоизточна Азия подписаха декларация, с която се отказват от използването на щатския долар за международна търговия и вместо него насърчават използването на местните им валути.

АСЕАН се състои от 10 държави: Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Държавите от АСЕАН се споразумяха да намалят използването на щатския долар и да увеличат използването на своите валути за глобални плащания. Търговията между тези държави ще се осъществява с техните национални валути, без да са включени транзакции с държави извън АСЕАН.

Този ход ще засили силата на местните валути на страните от АСЕАН и ще допринесе за постепенното намаляване на господстващото положение на щатския долар.

Това е значителна стъпка предприета от развиващите се източни държави, за да предизвикат господството на долара.

Ако тази динамика продължи, много други развиващи се страни също могат да се обединят в усилията си да сложат край на хегемонията на щатския долар.

Официалната декларация на държавите от АСЕАН ясно заявява ангажимента им да насърчават своите валути, а не да разчитат на щатския долар.

Декларацията е приета и одобрена от лидерите на съответните държави и нейните разпоредби са правно обвързващи. Държавите от АСЕАН имат намерение да засилят двустранните и многостранните платежни дейности в рамките на блока.

Целта на декларацията е да се улеснят двустранните и многостранните договорености за платежна свързаност, като по този начин също така се засилва икономическата интеграция чрез създаване на възможност за бързи, безпроблемни и по-рентабилни трансгранични плащания в цял блок.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *