Пазарлък за ток по 20 стотинки

Шушулов ще трябва да удържи цените поне до евроизборите през май

Държавната НЕК е публикувала новите цени по нареждане на енергийния министър Румен Овчаров, за да отмине шумът, докато той е в САЩ, твърдят запознати. От министерството обаче отрекоха подобни конспирации и обясниха, че цените се решават от оперативното ръководство на НЕК, а не от държавата. Токът ще подгони цена от 20 стотинки за киловатчас, ако се изпълни исканото от електроцентралите, Националната електрическа компания и Енергото увеличение на цените.

Изненадващо в петък шоково поскъпване поиска НЕК. Според публикуваната на сайта на компанията информация електричеството трябва да скочи с 24,56% за бита, а за фирмите – с 27,76%. И то още от 1 април, а не както се очакваше – от 1 юли. Още в началото на годината изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян прогнозира в интервю за „Стандарт“, че енергийният регулатор няма да удържи на натиска до лятото и ще трябва да увеличи цената по-рано. Така само от предложението на НЕК киловатчасът за домакинствата ще нарасне с около 3 ст. Ако към тази цена се калкулират планираното поскъпване на централите и Енергото, цената ще набъбне с още поне 2 ст.

Централите вече поискаха увеличение между 8 и 18%. От АЕЦ „Козлодуй“ дори заявиха, че заради затворените III и IV блок себестойността на ядреното електричество се е вдигнала, поради което цената трябва да скочи с 24%. Поскъпване иска и Енергото. Засега само CEZ, която държи ЕРП-тата в Западна България, предложи скок с около 10% за бита и между 9 и 15% за фирмите. Другите собственици – EVN и E.ON, обявиха, че засега цената покрива разходите им и ще поискат скок, ако НЕК увеличи цените.

Така, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме исканията на компаниите, от лятото ще плащаме близо 20 ст. (10 евроцента) през деня и около 16 ст. (8 евроцента) през нощта.

От ДКЕВР обаче са категорични, че няма да позволят шоково поскъпване на цените. Всички предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *