Пазете си компенсаторките

В края на миналата седмица в инвестиционен посредник в София бяха задържани двама души при опит за измама с ценни книжа. С постановление на прокуратурата 34-годишният В. Д. е оставен в ареста за 72 часа, като предстои искане за постоянното му задържане под стража. Двамата, използвайки неистински документи за самоличност, са сключвали сделка с ценни книжа на номинална стойност 160 хил. лева.
Измамите с ценни книжа не са нещо ново за българския капиталов пазар. През последните години най-масовите измами са с компенсаторни инструменти. Тогава липсата на регистър за компенсаторните инструменти помогна на множество измами. Те се правеха по информация от списъците със собственици на бонове, които са публични. Когато някой почине, наследниците му придобиват правата върху боновете. Често обаче те не знаят това или не се интересуват. Когато известно време никой не си потърси боновете, се прави фалшиво пълномощно и се прехвърлят на друго име.
Има и един различен, почти легален начин. Хората по селата имат много бонове и понякога се чудят какво да ги правят. Измамниците се представят за служители на инвестиционния посредник, които уж носят полагащите им се дивиденти. Дават им дребна сума от 30-40 лева и в замяна искат само един подпис върху някакъв документ. Хората изобщо не разбират, че това е договор за продажба.
След създаването на Централен регистър, който прехвърля данните в Централен депозитар, измамите значително намаляват, показват данните. Синхронизирането на нашето законодателство с това на Европейския съюз също спомага за ограничаването на злоупотребите с компенсаторки. През последните години бяха предприети редица стъпки към по-добра защита на държателите на ценни книжа. Една от насоките бе ограничаване на броя пълномощни на едно лице. Също така плащанията за сделки над 5 хил. лв. се осъществяват основно по банков път, което прави транзакциите още по-прозрачни, коментира Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт. Според него най-добрата защита за държателите на ценни книжа си остава това да потърсят услугите на инвестиционни посредници и да съхраняват ценните си книжа при тях.
Действително, в нашата практика сме имали случаи на недобросъвестни намерения и опити за измама, за което сме информирали компетентните органи, каза Стела Цветкова, директор Продажби в Елана Финансов Холдинг. Затова сме изключително внимателни при идентификацията и обслужването на клиентите. Имаме много детайлни вътрешни правила в съответствие с регулаторните изисквания, благодарение на което сме предотвратявали подобни злоупотреби, допълни тя.
Въпреки че не се наблюдава тенденция за увеличаване на измамите с ценни книжа, все още съществуват такива случаи. Винаги ще се намират хора, които да търсят начини за изкарване на лесни пари чрез измама. Затова малко предпазливост и повече внимание към ценните книжа, които по един или друг начин са станали ваше притежание, никога не са излишни.КФН съветва- Не приемайте предложения за изкупуване на вашите акции, поименни компенсационни бонове или компенсаторни записи от лица, които обикалят по населените места – Цените на книжата се определят на фондовата борса, където се търгуват- Подписването на празни бланки, приемането на пари в брой за предаване на депозитарни разписки, копирането на лични карти извън офисите на инвестиционните посредници е предпоставка за измама. При констатирани такива опити от конкретни лица следва да сигнализирате органите на Прокуратурата и МВР- Използването на заблуждението, неопитността или неосведомеността на собствениците на ценни книжа или компенсаторни инструменти, с цел да им се причини имотна вреда, е престъпление съгласно Наказателния кодекс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *