И Украйна закъса

Украинското правителство отпусна 1,3 милиарда долара на три изпаднали в затруднение банки и практически пое контрола над тях, за да предотврати по-голям срив на финансовия сектор в страната, съобщи министър-председателката Юлия Тимошенко. За попълване на капитала на трите банки, неизпълняващи задълженията си към вложителите, ще бъдат отпуснати средства от бюджета, посочи Тимошенко. Правителството ще получи 84,21 на сто от Укргазбанк, като инжектира 421 млн. долара в капитала й, ще придобие 99,97 процента от Родовидбанк, отпускайки й 370 млн. долара, както и 99,93 процента от банка „Киев“ в замяна на 469 млн. долара. Тимошенко изтъкна, че тези три банки обслужват депозити на 730 000 граждани. От следващата седмица ръководството им ще поемат представители на правителството. „Фактически от днес тези банки стават държавни“, посочи Юлия Тимошенко. Тя отбеляза, че след стабилизирането на ситуацията те ще бъдат продадени на открити конкурси. От кризата в банковия сектора са пострадали общо пет украински системни банки. Съдбата на останалите две ще зависи от преговорите за преструктурирането на задълженията им към кредиторите, уточни Тимошенко. Помощта от 1,3 милиарда долара е значителна сума за изпадналото във финансови затруднения правителство на Украйна, което миналата седмица едва успя да плати 640 милиона долара за доставките на руски газ, отбелязва ДПА.

По-рано днес страната отчете спад на БВП от 21% през първото тримесечие спрямо същия период на 2008 година, сочат данни на украинската Сметна палата, цитирани
от ПРАЙМ-ТАСС.
В съобщението бе посочено, че досега украинското правителство не е публикувало данни за реалния БВП, поради което Сметната палата е провела свои изчисления за реалната динамика на БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *