Памукът се готви за най-голямото си поскъпване от 4 години насам

Памукът се готви за най-голямото си поскъпване от четири години насам, подкрепен от ниска реколта и повишено търсене, съобщи „Блумбърг“. Стоката е една от най-нискодоходните за американските фермери и те намаляват засетите площи за сметка на поскъпващите пшеница и царевица.

Ако фючърсите за памук за декември 2008 г. останат под 70 цента за фунт, американските фермери могат да отделят само 9 млн. акра, или с 2 млн. по-малко от миналата година. Проблем са и по-големите разходи за отглеждане на културата, пише в. „Дневник“.

Поради очакваните по-ниски добиви на памук спекулативни инвеститори в стоки като Джим Роджърс и инвестиционната група „Барклейз“ очакват ръст на цените, а според фонда „Шрьодерс агрикълчър“ (Schroeders Agriculture) поскъпването може да бъде дори двойно.

В момента памукът се търгува при 0.6030 долара за фунт, като може да поскъпне с 66 цента до 1 долар през 2008 г., предвиждат анализатори. Подобен ръст в цената на стоката се наблюдаваше между 2001 и 2003 г.

САЩ е най-големият износител на памук в света, но се очаква тази година да има най-ниските засети площи за последните две десетилетия.

Оптимист съм за памука, понеже за разлика от други борсови стоки той е може би на около 50 на сто от рекордната си цена, обяви Роджърс. В момента памукът е при най-ниската си цена спрямо позициите на пшеницата.

За миналата година стоката поскъпна едва с 13 на сто, докато соята добави 65 на сто към цената си, а пшеницата поскъпна двойно.

Освен ниската очаквана реколта в САЩ и световното производство на памук намалява. Очаква се производството да е с 2.3 на сто по-ниско за изминалите 12 месеца до 25.4 млн. тона.

Очаква се да бъде обявен най-големият годишен дефицит от памук за последните пет години, предвиждат експертите в сектора. В същото време потреблението на памук ще се увеличи с 2.7 процента до 27 млн. тона.

Потреблението на памук в Китай се е увеличило с 26 процента между 2000 и 2005 г., показва статистическата агенция за потреблението на стоката ICAC. В САЩ през миналата година ръстът на търсенето на стоката е бил 1 процент.

Според ICAC ръстът на потреблението се увеличава стабилно от 1998 г. насам. Най-вече повишеното потребление на памучни дрехи в Индия и Китай води до по-голямата нужда от земеделската стока.

Търсенето на памук би се увеличило и ако Европа премахне митата за внос на китайски текстилни изделия. Докато САЩ е водещ износител на суров памук, Китай е лидер в експорта на облекла и по-евтиното предлагане допълнително ще увеличи потреблението.

Европейският съюз трябва да премахне митата за текстилния внос в края на годината, а САЩ – в края на 2008 г. Единственият риск за цената на памука е общото състояние на световната икономика, към което стоката е много чувствителна, прогнозират от „Барклейз“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *