Париж и Рим притискат Германия да увеличи разходите

Франция и Италия продължават да оказват натиск върху Германия да увеличи бюджетните си разходи, за да помогне на стагниращата икономика на еврозоната, съобщава Reuters. В понеделник спорът между Берлин и другите големи икономики, използващи еврото, се пренесе на срещата на европейските финансови министри в Люксембург, след като през почивните дни се водеше на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче продължава да отстоява позицията си, че Берлин няма да „пише чекове“ за еврозоната.

Търсене на компромис

По информация на Reuters едно от компромисните решения, които се обсъждат, е създаване на фонд за инвестиции в инфраструктурни проекти, който ще използва държавни и частни средства. Списъкът на проектите, които ще се включат във фонда, обаче ще е готов най-рано през декември.

Финансовите министри на еврозоната възлагат надежди на плановете, според които Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка ще финансират инфраструктурни проекти на стойност 300 млрд. евро, чрез които да се стимулира бизнес активността. Тъй като определянето на проектите ще отнеме още месеци, Париж и Рим се надяват Германия да подпомогне региона с повишаване на публичните си разходи. Франция и Италия не биха могли да го направят, тъй като техните нива на дълг и бюджетен дефицит са твърде високи. Европейската централна банка и Международният валутен фонд също се присъединиха към призивите за увеличаване на бюджетните разходи, за да се избегне нова криза.

Влошаващите се показатели на икономиката на еврозоната събуждат страхове, че регионът ще изпадне в третата си рецесия за последните пет години. Това увеличава критиките към политиката на стриктна фискална дисциплина, която, изглежда, не дава желаните резултати. Същевременно обаче политиците във Франция и Италия преговарят за промени в бюджетите на страните си за 2015 г., чрез които да бъдат понижени бюджетните дефицити. Това е показателно колко е трудно намирането на баланс е европейската икономическа политика, отбелязва Reuters.

Забавяне на икономиката

След като през последните месеци германската икономика също започна да дава ясни сигнали за забавяне, това може да доведе до омекване на позициите на канцлера Ангела Меркел. Наскоро тя заяви, че правителството обмисля мерки за стимулиране на инвестициите в германската икономика, която се сви с 0.2% през второто тримесечие. Очаква се през следващата седмица Берлин официално да понижи прогнозите си за ръста на БВП през тази и следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *