Швейцария дава 3,5 млн. франка за техникумите

Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка (2,9 млн. евро) проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от програма за двустранно сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Швейцария. Домакините на Плевнелиев поеха ангажимент да съдействат за цялостната реформа на дуалната система на образование и обучение в България.

Професионалното образование ще помогне за намаляване на младежката безработица, за внедряването на иновации и ще насърчи икономическия растеж на България, бе общата позиция на Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер. Проектът предвижда сътрудничество с швейцарски фирми, които вече развиват успешна дейност у нас. „Чрез него младите хора ще имат възможност за лична перспектива, да имат своята професия, която да обичат и тя да им гарантира доходи“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

На срещата на държавните глави бе посочено, че търговско-икономическите отношения между България и Швейцария преодоляват негативните последици от икономическата криза и през 2012 и 2013 г. двустранният стокообмен надхвърля 350 млн. евро годишно.

България ще използва и опита на конфедерацията в сферата на енергийната ефективност, посочи българският държавен глава. Страната ни има интерес към практики за енергийно обследване на сгради и за издаването на специални енергийни предписания при получаване на разрешително за строителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *