Парите бягат от Източна Европа

Институтът за международни финанси публикува поредната мрачна прогноза за страните от Източна Европа (развиващите се европейски страни, според неговата терминология). Според изследването частните капиталови потоци към нашия регион ще намалеят от 254 млрд. долара през 2008 г. до едва 30.2 млрд. долара през тази година. Относително това е най-големият прогнозиран спад на очаквания приток на частен капитал към даден регион. Капиталът, привлечен от официални донори, обаче ще се увеличи – от 16.5 млрд. долара на 22 млрд. долара през 2009 г.
Ръстът в региона, който се оценява на средно 4.6% през 2008 г., ще бъде заменен от спад от 1.1% тази година, в това число се очаква драстично пропадане с 12% на БВП на Украйна.
Това е поредното предупреждение за проблеми в Източна Европа, която остана извън обхвата на спасителните планове и е силно зависима от чуждестранни инвестиции и притока на заеми от западни банки. Традиционно се посочват и проблемите с дефицита по текущата сметка – показател, по който България се нарежда на първо място в ЕС, тъй като този показател достигна 24% от БВП.
Един от малкото анализи напоследък, които отдават дължимото на силната фискална позиция на България, намаляваща уязвимостта по линия на платежния баланс, принадлежи на Moody’s (виж графиката). Според така наречения индикатор на уязвимостта към външни шокове страната ни е на второ място след Чехия. Най-зле се представя Естония, която, според ноемврийското проучване на агенцията, няма да може да понесе временното изтегляне на западни капитали. Показателят се дефинира като сборът от краткосрочния външен дълг+дългосрочния дълг с настъпващ падеж+депозитите на нерезиденти над 1 г. се раздели на официалните валутни резерви. Изчисленията са правени преди декемврийската статистика да отчете намаляване на валутните ни резерви с 3.2 млрд. лева.

Източник: News.dir.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *