Турция вдигна бариерата пред куфарната търговия

Турция премахна от 1 февруари ограничението за влизане в страната с лек автомобил само веднъж седмично, съобщиха от дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи.
Новината за свободното пътуване на куфарните търговци беше потвърдена във вторник и от службите за контрол на ГКПП Капитан Андреево, писа „Дневник“. Митнически служители от пункта заявиха, че от турска страна вече няма спънки при пресичане на границата.
Според наблюдатели мотивите за отслабването на режима се коренят в икономическата криза. Заради силно намалелите обороти производителите от Одрин, Къркларели, Люлебургаз и други турски градове близо до границата с България настояваха да се възобнови предишната търговия, която залиня след въведените едностранно от Анкара рестриктивни мерки. Освен че не позволяваха на куфарните търговци да влизат в Турция повече от веднъж седмично, митничарите им налагаха допълнителни такси при пътуване нощем и в почивни дни.
Куфарните търговци внасят от южната съседка предимно цигари, зеленчуци, плодове, маслини и други хранителни стоки, които у нас продават по-скъпо. От 1 януари тази година те вече могат да вкарат в България на едно преминаване стоки за 300 евро, а преди това имаха право на два пъти по-малко, припомня „Дневник“.
В повечето случаи групите куфарни търговци са организирани от един бос, който събира стоката и я пренася към вътрешността на страната. Трафикантите захранват с турски продукти Свиленград, Харманли, Хасково, Ямбол, Сливен, както и големия пазар в Димитровград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *