Парите за лечение остават без налози

2400 лв. годишно може да ви даде работодателят и върху тях да не платите никакъв данък. Условието е парите да се дадат като социална подкрепа за женитба, раждане на дете или смърт в семейството. Това гласи Законът за облагане доходите на физическите лица, който е в сила от 1 януари. Ако един път в годината работодателят поеме разходите за лечение на свой служител, върху сумата отново няма да се плати нито лев данък. Но ако получите от фирмата пари за лятна почивка, върху сумата ще трябва да платите същия данък, както и върху работната заплата.

От 2007 г. никакви данъци не се плащат и върху ваучерите за храна на работниците до 40 лв. на месец. Без налози са и вноските за сметка на работодателя до 60 лв. на месец за доброволно пенсионно осигурявани или застраховки „Живот“ на всеки работник. Новото е, че ако изтеглите парите си от пенсионния фонд след навършване на пенсионна възраст, няма да платите никакви данъци. Ако изтеглите парите си по-рано, данъкът е 15%.

При обратно получаване на суми по застраховките „Живот“ данъкът също е 15%. Но ако задържите застраховката 15 години, налогът става 7%. Значително са орязани възможностите за намаляване на данъците чрез дарения. Сумата, която можете да дарите, за да не плащате налози, е намалена от 10% на 5% от годишния доход.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *