Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Дефицитът се увеличава с 493 млн. лв., дългът от 1 млрд. лв. ще погасява заема, взет през февруари, останалата част отива във фискалния резерв за догодина

Препоръчай(0)

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013. Гласуваха общо 213 депутати, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се – 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от „Атака“. БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с 493 млн. лева до 2% от БВП в края на годината. Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са заложени увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Плановете са по-големите разходи да се насочат към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. „Атака“ се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремяла към фискална стабилност. От 2009 г. „България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане“, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. лева от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. лв. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *