Парламентът ще приеме останалите текстове от Социалния кодекс

С приемане на останали текстове от промените в Кодекса за социално осигуряване ще започне работата на парламента. За да бъдат приети окончателно промените, депутатите трябва да одобрят и прехвърлянето на парите от професионалните фондове към Националния осигурителен институт. Още при дебатите от първото четене имаше уверения, че това няма да се отрази на изплащането на пенсиите. Прехвърлянето на парите ще бъде плавно. При дебатите се очаква да стане ясно дали пенсиите на миньорите ще бъдат намалени спрямо сегашните, както се предлага в законопроекта.

Печеливши от новата реформа ще са балетистите и танцьорите. За да се пенсионират ще им трябват само 25 години стаж, без изискване за възраст. За тях няма да нараства стажът. Условията за армията и полицията са същите, но за тях стажът ще расте от 2012 г..

Във времето на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов ще отговаря на въпроси за цялостната политика на правителството в областта на науката и присъединяването на страната към Шенгенското пространство.Отговори на парламентарни въпроси ще дадат регионалният министър Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелови министрите на образованието и на културата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *