Преглед на печата

Таксите за новите лични документи ще могат да се плащат и в интернет, съобщава за „Стандарт“ шефът на дирекция „Български документи за самоличност“ в МВР Мария Костадинова. Това най-вероятно ще стане още в началото на следващата година. Новите паспорти, лични карти и шофьорски книжки ще могат да бъдат получавани по пощата, казва още Костадинова.
Плащаме накуп липсващ стаж за пенсия, пише „Труд“ по повод приетите вчера на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. От 2011 г. се премахва и т.нар. точкова система, която даваше възможност за по-ранно пенсиониране.
Полицията се въоръжава с безпилотни апарати, за да наблюдава отвисоко бандитите при особено важни акции, пише „24 часа“. По неофициални данни МВР е поръчало 2 вида такива машини, родно производство – малкия „Полска чучулига“ и по-големия НИТИ.
Плащания по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото, алармира „Дума“. Това става ясно от документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент.
От 2000 г. досега българските правителства са похарчили 10 млрд. лв. непредвидени разходи, сочат данните от анализ на Института запазарна икономика, пише вестник „Класа“. Според експертите, в повечето случаи допълнителните разходи се гласуват набързо и непрозрачно, без какъвто и да е анализ на очаквания ефект.
Делата срещу пияните шофьори задръстват съдебната система, отбелязва „Сега“. Делата за тези и други леки престъпления струват скъпо на държавата, пренатоварват съдебната власт и рефлектират незаслужено върху авторитета й, сочи анализ на дейността на териториалните прокуратури за първите 9 месеца на годината.
Всеки пети българин признава, че е давал подкуп, пише вестник „Пари“, като цитира проучване на „Трансперънси интернешънъл“. Българите приемат за най-корумпирана институция съдебната система, докато в Европейския съюз и в световен мащаб за такива се посочват политическите партии, отбелязва изданието.
От 1 януари в здравеопазването ще се плаща по нови цени, посочва „Дневник“. Министерството на финансите най-после е готово с остойностяването на клиничните пътеки, по които здравната каса финансира болниците и лекарите. То предвижда малко увеличение на цените на 185 пътеки, намаление с до 20% на сумите за 41 диагнози, а за 52 няма промяна.
Политическата реклама в обществените медии БНР и БНТ ще бъде платена, пише „Монитор“. Решението се е наложило след среща между председателя на комисията Искра Фидосова и ръководствата на медиите.
Два нови региона у нас са се превърнали в пазар за бебета, съобщава секретарят на националната комисия за борба с трафик на хората Антоанета Василева, цитирана от „Новинар“. Търговията била развита в района на плевенските села, както и във варненското село Каменар. „Купувачите на новородени“ били главно от Гърция, където новородено момиченце се търгувало за около 14 000 евро, а момченце – между 16 000 и 18 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *