Парното ограбва над 40 000 бедни

Парите за мощност са като белезници за потребителите

Омбудсманът Гиньо Ганев започва проверки и във ВиК

Топлофикационните дружества ограбват потребителите чрез задължителната такса мощност, съобщи след проверка омбудсманът на България Гиньо Ганев. Цената за мощност спада към условните разходи на парното и се събира от всички независимо дали ползват или не услугите на монополиста „Топлофикация“. Неизбежната „прикованост“ към парното и липсата на информация от фирмите за дялово разпределение, за изчисляването на сметките и правото на тяхна рекламация нарушават гражданските права на потребителите, заяви Ганев. До дни омбудсманът ще започне проверки във ВиК и други фирми с обществено значение.

Гиньо Ганев поиска „Топлофикация“ да спре да ограбва клиентите си

ФОТО Виктор ЛЕВИНад 40 хил. социално слаби български семейства са били ограбвани от топлофикационните дружества в страната. В продължение на 4 години бедните семейства били принудени да плащат въведената сума за мощност, без да са клиенти на „Топлофикация“. Така дори с откачени радиатори хиляди домакинства били обвързани с дружеството и без да желаят, са плащали за нещо, което не ползват. Така гражданите се третират не като потребители на обществената услуга парно, а като „закрепостени към монопола на топлофикациите“. Това съобщи националният омбудсман Гиньо Ганев след направена проверка в столичното парно. Той се е самосезирал от многобройните жалби на граждани за нарушения на човешките им права от топлинните дружества и фирмите за дялово разпределение, включително и заради господстващото им положение.

Фирмите за дялово разпределение некоректно и недобросъвестно са изчислявали сметките за топло, каза още Ганев. Недопустимо е разпределителните фирми и парното да крият от клиентите си информацията за начина на изчисляване на сметките им под предлог, че е фирмена тайна. Те са завишавали неправомерно изравнителните сметки чрез използване на служебни единици. Много от фирмите въпреки заповедта на енергийния министър Румен Овчаров не са коригирали и редуцирали високите сметки. Гражданските права на абонатите са системно нарушавани от топлинните счетоводители и топлофикациите, защото няма ясни и прозрачни процедури за оспорване на фактурите, показва проверката на омбудсмана. По думите му парното отказвало да приеме следващи сметки, ако си направил рекламация на предишна фактура. „Топлофикация София“ е завела над 38 хил. дела срещу свои абонати за неплатени сметки, но клиентите на практика няма как да се защитят от монополното положение на дружеството, смята Ганев. По думите му правото на защита на гражданите е ограничено от възможността от „Топлофикация“ да вадят изпълнителен лист за принудително събиране на задълженията от неплатените сметки, без същите да са доказани в съда.

Омбудсманът препоръча на топлофикациите и топлинните счетоводители незабавно да дадат на клиентите си разбираема информация за показателите и метода, които формират сметките им за парно и топла вода. Министерският съвет трябва да обсъди премахването на цена за мощност за домакинствата, които не ползват услугите на топлофикациите. А тези, които ползват само топла вода, да плащат половината от задължителната такса. Да се отменят санкциите за гражданите, които не са инсталирали уреди за дялово разпределение в имотите си, настоява Ганев. Той иска още въвеждането на регистрационен или лицензионен режим в ДКЕВР за топлинните счетоводители. Копие от проверката на омбудсмана на България е връчен на Министерският съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Столичната община, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и „Топлофикация София“. До 14 дни парното и разпределителните фирми трябва да дадат становище по препоръките и да заявят какви мерки ще предприемат.

Ивайло ВЕЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *