Спадът при златото и петрола продължава с високи темпове

Спадът в цената на златото се задълбочи през вчерашния ден. Фючърсите на метала с доставка през юни регистрираха понижение от 11.4 долара, или 1.7%, до ниво от 642.5 долара за тройунция.

Днес по време на азиатската борсова сесия ценният метал поевтиня с нови 7.5 долара, или 1.2%, до ниво от 635 долара за тройунция с доставка през юни.

Понижението до голяма степен се предопределя от продължаващото поскъпване на долара спрямо останалите основни валути, което доведе до масирани продажби на злато от страна на институционални инвеститори.

Според анализатори с преодоляването на техническото ниво на подкрепа при 640 долара за тройунция златото може да задълбочи поевтиняването си до края на седмицата.

Така то се отдалечи значително от постигнатия на 12 май 26-годишен максимум при ниво от 730 долара за тройунция, а според повечето анализатори нивата от 850 долара за тройунция са все по-трудно достижими.

Поскъпването на долара от своя страна идва на фона на прогнози за по-нататъшни повишения от страна на Федералния резерв на краткосрочните лихви в борбата срещу инфлацията.

Еврото се понижи до около 1.2780 долара, след като вчера се търгуваше над 1.2800 долара.

Силно поскъпна доларът и спрямо японската йена и към момента един долар се разменя за 112.60 йени, след като вчера бе на нива под 112 йени през по-голямата част на деня.

Поскъпването на долара оказа неблагоприятно влияние върху цените и на останалите метали.

Среброто загуби цели 61.5 цента вчера по време на търговията си на щатските стокови пазари до ниво от 12.455 долара за тройунция с доставка през юли, като по време на азиатската си търговия поевтиня с нови 10 цента до 12.345 долара за тройунция.

Подобна бе ситуацията и при цените на производствените метали. Алуминият поевтиня с близо 3 цента до 1.20 долара за паунд. С толкова се понижи и цената на медта до 3.7165 долара за паунд.

Понижението от вчера продължава и при цената на петрола. Фючърсите на суровия петрол с доставка през юни се търгуват при нива от около 71 долара за барел, след като вчера ценната суровина приключи с понижение от 74 цента до ниво от 71.30 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *