Партиите издигат осем кандидати за бъдещия Фискален съвет

Oсем кандидати са издигнати за петчленния Фискален съвет, който Народното събрание ще трябва да избере след предизборната ваканцията.

Фискалният съвет ще е независим орган. Неговата основна задача е да наблюдава спазването на фискалните правила в бюджета. Съветът ще има ключова роля при съгласуването и внасянето на държавния, здравния и социалния бюджет и ще може да излиза с препоръки.

Четирима депутати от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, са номинирали своя бивш колега от XLI Народно събрание Борис Грозданов. Като народен представител Грозданов стана популярен през есента на 2012 г., когато скандализира обществеността, като предложи пенсиите да бъдат облагани с данък общ доход.

Депутатите от Реформаторския блок са се разцепили и са издигнали две кандидатури. Съпредседателят на РБ Радан Кънев и още девет народни представители са издигнали кандидатурата на икономиста и представител на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Другият съпредседател на РБ Найден Зеленогорски и други девет депутати са издигнали Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в кабинетите на С. Сакскобургготски и на С. Станишев.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов е номинирал проф. Григорий Вазов, който бе кандидатурата на Патриотичния фронт за управител на БНБ. Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Председателят на„БСП лява България“ Михаил Миков е номинирал живеещият във Великобритания икономист Димитър Иванов.

Лидерът на ДПС е номинирал Юнал Тасим, който беше заместник-министър на икономиката в кабинета на Орешарски.

Номинацията на трима депутати от БДЦ за член на Фискалния съвет е Дора Андреева, която е била главен данъчен инспектор при правителството на Костов, а по-късно работи като одитор в българските представителства на чужди компании.

Лидерът на„Атака“ Волен Сидеров е номинирал Маргарита Николова, която е бивш депутат от националистическата партия и бивш общински съветник. Николова е заемала длъжността финансист в редица държавни дружества.

Фискалният съвет се състои от петима члена, от които един е председател. Избирането на членовете на Фискалния съвет със сигурност ще се случи след процедурата по внасянето на бюджета за 2016 година. В петък финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че бюджетната рамка за следващата година ще стане ясна до края на октомври, каквото е изискването.

Преди кандидатурите да бъдат гласувани с обикновено мнозинство в пленарната зала, кандидатите за членове на Фискалния съвет трябва да бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси. Писмени въпроси към участниците в процедурата, които трябва да имат минимум 10-годишен стаж в областта на икономическите анализи или публичните финанси, могат да отправят и медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *