ПД Социалдемократи няма да подкрепи въвеждането на плоския данък

„Политическо движение Социалдемократи няма да подкрепи въвеждането на плоския данък, защото това няма да доведе до добри резултати“, съобщи председателят на партията Николай Камов, който е и депутат от Коалиция за България.

„С въвеждането на плоския данък няма да се повиши събираемосттта на данъците“, каза доц. Ганчо Ганчев. Той се аргументира с това, че хората от дребния и средния бизнес ще преминат в „сивия“ сектор, тъй като ще бъдат най-силно засегнати от новия вид облагане.

„Плоското облагане няма да създаде и стимули за развитието на икономиката. Облагането на ниските доходи ще превърне хората, които ги получават в губещи, а тези с високи доходи в печеливши. Това ще влоши социалната справедливост“, обясни още той.

„Правителството декларира, че ще компенсира загубите с увеличението на минималните заплати в държавния сектор, които обаче ще бъдат за сметка на повишеното облагане на ниските доходи.

Частният сектор не може да бъде заставен да повиши минималните заплати, а ако бъде принуден, административно ще намали броят на заетите като компенсация“, допълни Ганчев.

„Въвеждането на плосък данък ще бъде сериозен удар и върху хората със свободни професии, защото в момента за тях има редица облекчения, които са изразени в признаване на нормативни разходи в размер до 70%.

Ако се въведе този данък, тази възможност ще бъде премахната и това ще доведе до все по-дълбоко потъване на тези хора в сивия сектор на икономиката. Преминаването към плоски данъци създава чувство за социално напрежение, защото нарастват различията между хората с ниски и високи доходи“, каза доц. Ганчев.

Той посочи изследване, според което българите и естонците са най-нещастни и това се дължи на данъчната система. „В държавите с добра данъчна система, като тези в Скандинавия например, хората се чувстват по-щастливи“, добави той.

„От въвеждането на плоския данък не може да се очаква и по-висок растеж на икономиката, защото ниското облагане на високите доходи ще доведе до нарастване на вноса“, каза доц. Ганчев.

Според Политическо движение Социалдемократи трябва да се намали Данък добавена стойност, както и останалите данъчно-осигурителни плащания на бизнеса, защото по този начин ще се стимулира производството и ще се забави инфлацията.

„Много важно е също така да се запази семейното подоходно облагане. Целта е да се подпомогнат младите семейства, а въвеждането на плосък данък е несъвместимо със семейното подоходно облагане“, коментира още доц. Ганчев.

Николай Камов заяви, че Социалдемократите ще участват активно в предстоящите местни избори.

Той добави, че очаква това да бъдат най-манипулираните избори заради лошите промени в закона, които прие парламента. „Огромна е отговорността на ЦИК, защото трябва да го тълкува“, добави Камов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *