„Пежо“ и „Фиат“ се сляха за 50 млрд. долара

В сряда автомобилните производители „Пежо“ (Peugeot PSA Group) и „Фиат Крайслер“ (Fiat Chrysler Automobiles) подписаха официално сливането си на стойност 50 млрд. долара, създавайки четвъртия по големина в света производител на автомобили по отношение на производствения обем и третата мега компания в бранша по приходи.“Пежо“ и „Фиат“ подписаха официалното сливане за 50 млрд. долара.

„Предложената комбинация ще бъде отраслов лидер чрез своето управление, възможности, ресурси и мащаба и успешно ще капитализира възможностите, предоставени от новата ера в устойчивата мобилност“, се казва в съвместно изявление на двете компании.

Новосформираният консорциум се очаква да постигне годишни продажби на 8,7 милиона автомобила при приходи от близо 170 милиарда евро, информира bnr.bg.

Съгласно подписаното споразумение, Fiat Chrysler ще запази своето подразделение Comau до приключване на сделката и ще се раздели с него „незабавно“ след това в полза на акционерите на новата съвместна компания.

Fiat Chrysler и Peugeot също така заявиха, че китайската група Dongfeng се съгласила да продаде 30,7 милиона акции на Peugeot обратно на френската автомобилна компания, като намали дела си в съвместната компания до 4,5%.“Пежо“ и „Фиат“ подписаха официалното сливане за 50 млрд. долара.

Около 46% от приходите на съвместната компания се очаква да дойдат от бизнеса в Европа и 43% от този в Северна Америка.

„Пежо“ и „Фиат“ се договориха да се обвържат в края на октомври. Съгласно споразумението акционерите на всяка компания ще притежават 50% от новото дружество. Главният изпълнителен директор на „Пежо“ Карлос Таварес ще бъде главен изпълнителен директор, а председателят на управителния съвет на „Фиат Крайслер“ Джон Елкан ще поеме същите функции в новата група.

Резултат с изображение за Споделете "Пежо" и "Фиат" сливане

Очаква се приключването на самата мега сделка да се осъществи след 12 до 15 месеца.

Акциите на Peugeot поскъпват с 1,5% при старта на днешната търговия на фондовата борса в Париж.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *