Путин: Русия ще продължи транзита на газ през Украйна

Русия ще продължи да поддържа транзита на руски газ през Украйна, заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва. Отворен остава въпросът за обема на газ и времето, в което може да се постигне споразумение, допълни той.Путин: Русия ще продължи транзита на газ през Украйна.

Резултат с изображение за путин

„Този маршрут е удобен. Между другото, маршрутът през Украйна е по-дълъг от маршрута през Балтийско море, и съответно е по-скъп за нас, но все пак за страните от Централна и Южна Европа той е изпитан и ние сме готови да го поддържаме“, заяви Путин.

Украйна и Русия водят преговори за нов договор за транзит на газ в продължение на 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година, информира bnr.bg.

По-рано Москва заяви, че предложените от Украйна транзитни тарифи за доставка на руски газ през нейната територия през следващата година са твърде високи.Путин: Русия ще продължи транзита на газ през Украйна.

Резултат с изображение за путин

Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция днес, предаде ТАСС.

Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той, информира bnr.bg.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като „Северен поток“, „Северен поток-2“, „Турски поток“, ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.Путин: Русия ще продължи транзита на газ през Украйна.

Резултат с изображение за транзит на газ през украйна

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. (. . .) Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.

Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Има много малък шанс Украйна да подпише ново споразумение за транзит на газ с руския Газпром преди 1 януари. Това каза на пресконференция вчера главният изпълнителен директор на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *