Пенсионните фондове ще се отчитат по-често, свиват таксите

Депутати от всички групи предлагат промени, свързани с пенсионните фондове и в интерес на родените след 1959 година.

Депутатите от временната парламентарна комисия за частните пенсионни фондове внасят пакет предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на временната комисия Корнелия Нинова от „БСП лява България“, цитирана от БТА.

Тя уточни, че предложенията са внесени между първо и второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Нинова заяви, че предложенията саконсенсуснии саподписани от всички членове на комисията,които са от различни парламентарни групи.

„Промените са ориентираникъм интереса нахората, родени след 1959 г.,чиито пари се управляват от частните пенсионни фондове, за да им гарантираме прозрачност, да имат повече средства в партидите си, за да може някой ден да получат и по-високи пенсии“, обясни Нинова.

С една от промените ще се даде повече публичност и прозрачност, обясни тя.

Депутатите предлагатдоходността на фондовете да се обявява на всяко тримесечие, вместо както е сега – един път годишно, до края на март.

Другото предложение е да се даде възможност за повече средства в партидите на хората, каза Нинова. Тя уточни, че това може да се постигне снамаляване на таксите,които фондовете събират.

„Досега фондовете събират три такси. Едната е на всяка осигурителна вноска до 5 процента. Предлагаме на всяка една осигурителна вноска да има намаление, което сме разпределили в години, и в крайна сметка става 3.75 процента“, обясни Нинова.

Втората такса е т.нар.инвестиционна такса, която сега е до 1 процент, а депутатите предлагат да бъде намалена поетапно в годините и да стане до 0.75 процента.

Третата такса е 20 лв. при прехвърляне на вноскатаот един фонд в друг. Депутатите от комисията предлагат тази такса да отпадне.

„Поставихме си цел да има по-добър и по-силен контрол върху частните пенсионни фондове,да изчистим всички съмнения за сделки със свързани лица“, заяви Нинова.

Във връзка с това депутатите предлагат разширяване на обхвата на понятието „свързани лица“, с което да се ограничат възможностите за злоупотреби между фондовете и инвестиране в техни свързани фирми.

Според друго предложение за промяна дружествата, които имат купени акции от пенсионните фондове,няма да могат да прокарват решения, които са в ущърб на миноритарните участници, обясни Йордан Цонев от ДПС.

В отговор на въпрос Корнелия Нинова заяви, че сегашният модел на пенсионна система е добър и членовете на временната комисия са се обединили около мнението, че той трябва да се запази.

„Не предлагаме закриване на пенсионните фондове и преминаване към едностълбовия модел, само в НОИ“, допълни Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *