Пенсионни фондове наеха съпругата на Тони Блеър за адвокат срещу RBS

Британски пенсионни фондове са наели Чери Блеър, съпруга на бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър и преуспяващ адвокат, да ги представлява в съдебен процес срещу Royal Bank of Scotland и бившия й шеф Фред Гудуин, писа в. „Таймс“.
Иск срещу RBS са подали два пенсионни фонда, контролиращи активи за над 4 млрд. Паунда ($5,66 млрд.). Според ищците, ръководството на RBS не е информирало клиентите си за тежкото финансово състояние на банката, заради което те са претърпели значителни загуби.
Макар RBS да е британска банка, искът е бил заведен в съд в Ню Йорк, тъй като значителна част от операциите на финансовата компания се осъществяват на американския пазар.
Засега сумата на иска не е известна, а представители на RBS са отказали коментар по темата.
В края на февруари тази година RBS обяви чиста загуба от дейността си за 2008 г. в размер на 24,1 милиарда британски лири ($34 млрд.), което е най-голямата загуба в корпоративната история на Обединеното кралство.
По това време стана известно и че Гудуин, който е главният обвиняем за загубите на една от емблемите на британската банкова система, получава пенсия в размер на 650 хил. паунда на година, макар и да не е достигнал пенсионна възраст.
Royal Bank of Scotland е една от най-силно пострадалите от банки в света от кризата. 70 процента от капитала на компанията вече са в ръцете на британското правителство.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *