Кандидат-купувачът на Mall Sofia инвестирал €1,7 млрд. в имоти през 2008

Германската компания за имоти Degi съобщи, че е инвестирала 1,7 млрд. евро в имоти миналата година чрез своите публични инвестиционни фондове. От компанията казват, че тази година са запланувани нови придобивания.
Миналата година от Degi съобщиха, че компанията проявява интерес към придобиване на Mall of Sofia в сделка, която според някои оценки тогава можеше да достигне стойност от 110 млн. евро. По-късно от компанията предпочетоха да изчакат с инвестицията като казаха, че ще „преразгледат всички детайли по сделката“.
На въпрос на Investor.bg сега от компанията отказаха да дадат информация дали има някакво развитие по отношение на плановете им за придобиване на Mall of Sofia, както и дали все още проявяват интерес към търговския център.
Без да уточняват видове имоти или конкретни държави, от Degi казаха, че са в процес на дю дилиджънс за няколко актива в Европа, а за други са започнали преговори.
„Ние сме добре позиционирани да се възползваме от новите инвестиционни възможности при сегашните пазарни условия, които започват да предлагат привлекателни стойности“, казва изпълнителният директор на компанията Барбел Шомберг.
По думите му от края на 2007 г. досега компанията се е възползвала от ценовите корекции на няколко пазара за имоти, които предлагат потенциал за значително по-привлекателна възвръщаемост. Компанията е разширила своите целеви инвестиционни региони като е включила Великобритания, Франция и Германия.
Degi значително е увеличила обема на площите, които отдава под наем през 2008 г. Към края на февруари 2009 г. нейните фондове са отдавали под наем 1,62 млн. кв. м в сравнение с 1,16 млн. кв. м година по-рано. Доходността от фондовете й е била в рамките на 4,4 – 5,3% миналата година.
Предвид продължаващата пазарна волатилност и силните флуктуации на фондовите пазари от компанията очакват висок интерес от страна на инвеститорите в акции. Това важи особено за нейните фондове, които са ориентирани към нискорискови инвестиции в портфейли, които са изцяло отдадени под наем, нови придобивания на имоти на първокласни локации и качествени активи с ниско ниво на задлъжнялост.
„В период на несигурност надеждните форми на инвестиции са изключително привлекателни. Хората търсят стабилна доходност с прозрачна и разбираема инвестиционна структура“, казва Шомберг.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *