Работната седмица в Европа става 48 часа?

Европейският парламент и Европейският съвет дебатираха, за да стигнат до споразумение относно директивата за организация на работното време.
По този повод Жан-Луи Котини, европейски депутат и зам. председател на комисията по заетостта и социална политика към ЕП заяви, че Европейският съвет държи на своята позиция за 65 часово работно време на седмица. Европейският парламент, от своя страна, беше прекалено ясен през декември по време на френското председателство на Европейския съюз.
Разгледахме директивата на второ четене с 544 гласа “за” и 160 гласа “против”, тоест 77 % от евродепутатите искаха директивата за организацията на работното време да бъде приета и седмичното работно време да бъде намалено до 48 часа. Именно на тази база ние настояваме да дискутираме и да преговаряме.
Един от спорните въпроси, който за нас е твърде важен е времето на неактивно дежурство. Лекарите например, които са на разположение и очакват всеки момент при тях да пристигне пациента или пък от болницата, за която работят да им се обадят и да ги повикат за спешен случай, в никакъв случай не си почиват. За тях това е работно време. Те са длъжни да се подготвят, да приемат пациентите и да им спасят живота. Трябва да обърнем внимание на лекарската професия и времето на всички тези мъже и жени да се заплаща.
Вторият спорен въпрос е този с клаузата за неучастие, така нареченият opt-out. Не може в период на икономическа криза, когато много предприятия в цяла Европа са длъжни да закриват масово работни места, някои страни да ни съобщават, че при тях продължава да се работи по 77 часа седмично. Нека бъдем разумни – максималното работно време на територията на Европа трябва да бъде 48 часа седмично.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *