Пестелив габровец стана министър на европарите

Народното събрание избра Томислав Дончев за министър по управление на средствата от Европейския съюз.
36-годишният Дончев, който от ноември 2007 г. е кмет на Габрово като кандидат на ГЕРБ, бе избран със 130 гласа „за“, 56 „против“ и 7 „въздържали се“. Новият министър се закле пред народните представители.
Представяйки своето предложение за структурна промяна в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов заяви, че използването на средствата от Европейския съюз е основен политически приоритет на правителството и основен ресурс за публични инвестиции във всички приоритетни сектори, както и силен инструмент за постигане на националните стратегически цели, съгласувани с политиката на съюза.
Необходимо да се ускорят процесите по оползотворяване на средствата от ЕС. Това изисква целенасочена работа на високо политическо ниво с бенефициентите, с управляващите органи, с Европейската комисия, каза Борисов.
Той напомни, че за времето от началото на управленския мандат на ГЕРБ управляващите са показали, че България не само е готова, но и реално се бори с всички случаи на незаконосъобразно разходване на европейски средства.
Обемът на извършените плащания към различни бенефициенти е повече от два пъти по-голям от този, извършен за две години и половина преди това, поясни премиерът.

По думите му е нараснал и броят на сключените договори, а системите за управление и контрол на средствата от ЕС вече съответстват на всички изисквания.
„Считам, че това ще даде възможност за засилване на координацията по планирането, програмирането, управлението наблюдението и контрола на средствата от оперативните програми и фондовете на ЕС“, каза премиерът и добави, че е съгласувал с Европейската комисия предложението.
Както можеше да се очаква, остро и иронично против действието на правителството се изказа бившият министър-председател Сергей Станишев.
Според лидера на БСП назначаването на този нов министър е признание на ГЕРБ, че е допуснал грешка с премахването на поста вицепремиер, който отговаря за тези въпроси. Каквато беше Меглена Плугчиева в предишния кабинет на тройната коалиция.
Ако управляващите искали левицата да ги подкрепи, трябвало премиерът Борисов да си признае грешката публично. Вместо това според Станишев били подминати редица въпроси, свързани с конкретните пълномощия на този министър, с взаимодействието му с министерството на финансите, с кабинета, с опциите да контролира и да разпорежда на другите министри.

Станишев не подмина “ Атака“ и „Синята коалиция“, на които припомни, че те са били против, когато през 2008 г. е създадена тази позиция, въпреки, че Европейската комисия е приветствала решението.

В дебата участва и Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. Той напомни, че предишното управление допусна тежки грешки спрямо управлението на еврофондовете и те се дължали на феодализацията, разпокъсването и напълно самостоятелното функциониране, без координация на отделните министерства.

„Вие избрахте вицепремиер по еврофондовете при наличие на министър по европейските въпроси“, обърна се Костов към опозицията.

Според него новият министър трябва да се занимава с централизираните стратегически цели, да координира министерствата и лично да отговаря и гарантира за изпълнението на големите проекти. За да бъде разрушена феодализацията Костов каза, че трябва да бъдат хармонизирани и уеднаквени всички нормативи на управляващите органи, отговарящи за евросредствата.

Одитът върху проектите да бъде в ръцете на този министър и той да отговаря за комуникацията с ЕС. В неговите функции трябва да бъде и председателството на Съвета за управление на средствата от европейския съюз, добави Костов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *