Пета нощ самолети на коалицията обстрелват Либия

За нови залпове на зенитна артилерия и експлозии над Триполи, съобщава Франс прес. Танкове на Муамар Кадафи продължиха обстрела срещу бунтовници в третия по големина град – Мисрата, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.
Либийски служители заведоха рано тази сутрин журналисти в болница в Триполи и им показаха овъглените тела на 18 военни и цивилни, убити при въздушните нападения на западната коалиция през нощта.
Говорителят на генералния щаб към френското министерство на отбраната полковник Тиери Брюкар заяви за „Хоризонт“, че въздушната и морска група от самолетоносача „Шарл дьо Гол“ вече е започнала своята мисия. На въпрос често ли се сблъскват с проблема „човешки щит“, широко използван от либийския лидер Муамар Кадафи, той отговори:
Много е трудно да се види дали това наистина е човешки щит, или просто обикновени хора. Вие добре сте разбрали, че тази операция цели да защити цивилното население, когато определяме целите си на земята, застрашаващи именно тях.
Второ, стремим се нашите действия да не пораждат странични щети. В такъв случай ние не нападаме , защото не искаме да нараняваме цивилни хора. В същото време, да разберем дави тези хора са доброволно там или не, е нещо, което е изключително трудно да се различи от небето. Затова не бих могъл да ви кажа дали под нас е имало човешки щит около блиндираните коли на силите про-Кадафи. Полковник Брюкар каза още, че е изключително трудно на този етап да се прогнозира колко време ще продължи военната операция в Либия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *