Петролът възобнови спада си, губи над 3% от стойността си

Цената на петрола възобнови понижението си през вчерашния ден, като фючърсите на суровия петрол с доставка през ноември отбелязаха понижение от 2.28 долара (3.5%) до най-ниското си от шест месеца насам ниво от 62.17 долара за барел.

Спадът на суровината продължи и по време на азиатската борсова сесия, където ценната суровина се понижи с нови 0.2 долара до ниво от 61.97 долара за барел.

Понижението стана реалност на фона на очакванията на анализаторите за по-нататъшно повишение в запасите на петрол и петролни продукти в САЩ преди стартирането на зимния сезон.

Прогнозите на инвеститорите са за ръст на запасите на дестилирани горива от 1.9 млн. барела, като тук се включват и тези на отоплителното гориво за изминалата седмица. Очаква се запасите на бензин да са се повишили със 100 000 барела.

Понижение с 1.6 млн. барела се очаква да отбележат обаче запасите на петрол в най-големия му световен потребител.

На фона на понижението в цената на петрола спад регистрираха и фючърсите на останалите петролни продукти.

Тези на отоплителното гориво загубиха 3.4 цента от стойността си до ниво от 1.6916 долара за галон с доставка през октомври, докато цената на бензина се понижи с 8.5 цента до ниво от 1.5778 долара за галон с доставка през ноември.

Спад отбеляза и цената на природния газ, която се понижи с 5 цента до ниво от 6.20 долара за MMBtu.

От началото на август до момента цената на суровината загуби близо 40% от стойността си в резултат на относително по-хладното лято в САЩ, довело до по-слабата употреба на климатици в страната.

На фона на понижението в цената на петрола и петролните продукти спад регистрира и цената на златото.

По време на азиатската борсова сесия благородният метал загуби 2.7 долара до ниво от 578.20 долара за тройунция с доставка през ноември, след като вчера поевтиня на щатските пазари с 9.5 долара.

На отрицателна територия приключиха днешния ден азиатските индекси. Японският Nikkei 225 се понижи с близо 1% до ниво от 15 718.67 пункта, а корейският – с 0.6% до 1 366.44 пункта. Минимално понижение от 0.1% регистрира и тайванският претеглен индекс до ниво от 6 877.77 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *