Петролът изпрати най-лошия си месец от началото на кризата от 2008 г.

Фючърсите върху европейския суров петрол отчетоха най-лошото си месечно представяне през юли от началото на финансовата криза през 2008 г. на фона на продължаващите опасения за пренасищане на доставките на световните пазари.

В Лондон Брентът с доставка през септември поевтиня в петък до 51,63 долара за барел – най-ниското равнище от 30 януари насам, преди да затвори при цена от 52,21 долара за барел, спадайки в крайна сметка с 2,06% за деня.

За седмицата търгуваните в Лондон контракти изтриха 4,41%, отчитайки пети пореден седмичен спад.Цената на актива отстъпи общо с 18,6% през юли, което е най-значителният месечен спад от 2008 г. насам.

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочакваната сделка през юли,което ще сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на прекратяване на спорната ядрена програма на страната. По оценки на иранските власти страната разполага с 30 млн. барела петрол в резервите си, които са готови за износ.

Новините за рекордния износ на петрол от Ирак и покачващото се производство от Саудитска Арабия също допринесоха за спада на цените на „черното злато“.

Глобалното производството на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намали продукцията.

Същевременно американските петролни фючърси спаднаха до най-ниското ниво от повече от четири месеца в петък, след като данните показаха, че платформите за добив на суровината в Щатите са се повишили през миналата седмица, което за пореденпътподчерта загрижеността за силното вътрешно производство.

Американският суров петрол с доставка през септември удари дъно от 46,70 долара за барел – ниво, невиждано от 24 март, преди да сложи край на сесията при 47,12 долара за барел, отстъпвайки с 2,89%.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси спаднаха с 2,12%, отбелязвайки седма поредна седмична загуба.Цените на американския петрол се сринаха общо с 21,24%, през юли, което също е най-голямата месечна загуба от 2008 г. насам на фона на притесненията за високото вътрешно производство в САЩ.

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ се е увеличил с пет през миналата седмица до 664, което е вторият пореден седмичен ръст.

В същото време спредът между Брента и WTI достигна 5,09 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,48 долара барел в предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *