По-скъп ток за бизнеса и отстъпка за най-големите

Цената на електроенергията за битовите потребители намаля символично от началото на август, големите индустриални консуматори получиха отстъпката, за която настояваха, а по-малкият бизнес вече плаща с 15% по-скъпо. Така могат да се обобщят решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), взети на закрито заседание на 31 юли. След обявяването на новите цени работодателите отново обявиха, че не приемат увеличението, ще продължат с протестите и поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. От своя страна Иванов обвини работодателите в манипулативни тези и защитаване единствено на корпоративни интереси.

Цената за гражданите

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0.11% от 1 август, като първоначално заявеното увеличение беше 2.11%. За трите електроразпределителни дружества (ЕРП) цените се променят съответно – намаление от 0.63% за ЧЕЗ, също спад с 0.44% за ЕВН и увеличение от 1.09% за „Енерго-про“ поради спецификата на мрежата, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. За ЕРП „Златни пясъци“ намалението ще е 5.11%.

Цените за пренос, които влизат в крайната цена на електроенергията, обаче са увеличени дори с повече от поисканото от електроразпределителните дружества, докато за достъп се запазват.

Тарифите за бизнеса

Цената „задължение към обществото“, която беше една от най-оспорваните през последния месец от бизнеса, ще бъде 37.90 лв. на мегаватчас за всички потребители. Първоначалното намерение на КЕВР беше тя да се увеличи от 18.93 лв., колкото е в момента, до 40.21 лв., като това щеше да доведе до драстично поскъпване на цените за бизнеса.

Иванов посочи, че това намаление е постигнато благодарение на предприетите от Народното събрание и правителството мерки от последния месец, чрез които бяха намерени резерви в енергийната система. И уточни, че ако бъдат намерени допълнителни резерви, комисията има право след три месеца да определи нова цена.

Формулата за едри консуматори

За големите индустриални потребители, които използват над 30 гигаватчаса електроенергия на година, цената „задължение към обществото“ ще бъде 18.77 лв. за мегаватчас, което реално е минимално намаление спрямо сегашните нива от 18.93 лв.

Това е възможно благодарение на наредбата, изготвена от Министерството на енергетиката, с която тази група потребители може да ползва отстъпка в компонентата за зелена енергия. Според Иванов повишението в крайната цена за някои от тях ще бъде не повече от 1% в зависимост от потреблението им. Това би трябвало да удовлетвори едрите консуматори, които настояваха цената им да не се повишава спрямо досегашната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *