Петролът изпрати най-успешния си месец от средата на 2013 г.

Търгуваният в Ню Йорк петрол навлиза в новия месец с оптимизъм, след като през февруари бе постигнато най-силното представяне от средата на 2013 г. Ръстът от близо 5% дойде на фона на неблагоприятните метеорологични условия в САЩ и увеличеното търсене на продукти за отопление.

По време на първата търговска сесия за март енергийната суровина поскъпва силно с 1,15% до 103,77 долара за барел с оглед на продължаващите проблеми в Украйна.

В последната сесия за миналия месец „черното злато“ с доставка през април поскъпна с 0,19% до 102,20 долара за барел. С това покачването на цената на фючърсите за последните пет сесии достигна 0,38%, което се оказа седмият пореден седмичен ръст.

По този начин цената на актива се покачи с 4,62 на сто през февруари, което бе най-голямото месечно разширение от юли миналата година.

Поскъпването на петрола дойде, след като американският долар спадна до двумесечно дъно спрямо еврото в петък. Данните показаха, чегодишният темп на инфлацията на потребителските цени в еврозоната е достигнал 0,8 на сто. Равнището надхвърли леко очаквания на експертите за скок от 0,7%.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други валути, се понижи с 0,6 % дo 79,81 пункта в петък – най-ниското ниво от 18 декември.

Въпреки това поскъпването на суровината бе ограничено на фона на данните за икономическия растеж в САЩ. Доклад на Министерството на търговията оповести, чепокачването на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на миналата година е достигнало 2,4%. Предходната правителствена оценка бе за разширение от 3,2%.

По-рано през седмицата председателят на Фед Джанет Йелън призна, че очаква отслабване на данните. По думите ѝ институцията ще бъде внимателна към сигналите за това дали възстановяването на икономиката се случва в съответствие с очакванията.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 25 февруари. Нетните залози достигнаха 339 052 договора в сравнение с 331 857 в предходната седмица.

Същевременно на борсата в Лондон брентът с доставка през април поскъпна леко с 0,1% в петък, затваряйки седмицата при 109,07 долара за барел. На седмична база цената на актива се сви с 0,71%, което понижи месечното ѝ покачване до 2,48%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *