Златото поскъпна с близо 6% през февруари

Фючърсите върху златото изпратиха най-успешния си месец от средата на миналата година, след като поредицата неблагоприятни данни от САЩ повишиха опасенията за възможно забавяне на свиването на количествените улеснения.

През първата сесия за новия месец благородният металпродължава възхода си, добавяйки 1,99% до 1 347,90 долара за тройунция. Покачването е стимулирано и от кризата в Украйна, която засили инвеститорския интерес към познатия като надеждно убежище актив.

В последната си търговия за февруари цената на жълтия метал с доставка през април се понижи с 0,77 на сто 1 321,60 долара за тройунция. По този начин седмичното отстъпление достигна 0,15%, което обаче не засегна чувствително представянето за целия месец. През февруари фючърсите поскъпнаха с общо 5,85%.

Междувременно среброто с доставка през май поевтиня с 0,52% в петък, за да затвори седмицата при ниво от 21,24 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси се сви с 2,47% за седмицата, отчитайки първия си седмичен спад в последния месец. Въпреки това цената на актива за целия февруари се покачи с 9,85 на сто.

Доклад на Министерството на търговията на САЩ оповести, че покачването набрутния вътрешен продукт през последното тримесечие на миналата година е достигнало 2,4%. Предходната правителствена оценка бе за разширение от 3,2%.

По-рано през седмицата председателят на Федералния резерв Джанет Йелън призна, че очаква отслабване на данните. По думите ѝ институцията ще бъде внимателна към сигналите за това дали възстановяването на икономиката се случва в съответствие с очакванията.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 25 февруари. Нетните залози достигнаха 113 911 договора в сравнение с 90 942 в предходната седмица.

Медта с доставка през март също поевтиня в петък, изтривайки 0,42% до едномесечното дъно от 3,187 долара за паунд. Цената на актива се понижи с 2,35% за седмицата и с 0,2% за месеца на фона на опасенията за икономиката на Китай – най-големият консуматор на червения метал в глобален план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *