Петролът и никелът поскъпват днес на фона на очаквания за нови санкции срещу Русия

Петролът сорт Brent поскъпна днес (28.04), след като миналата седмица регистрира най-голямата си загуба от почти три седмици. Причина за това бяха предупрежденията на САЩ, че ще наложи повече санкции на Русия, най-големият енергиен износител в света, заради ескалиращата криза в Украйна. Американският петрол WTI също поскъпна днес, съобщава Bloomberg.

Фючърсите на европейския бенчмарк в Лондон поскъпнаха с 0.3%. САЩ и ЕС взеха решения да обявят днес нови санкции срещу руски компании и отделни хора, близки до президента Владимир Путин. Очаква се сред новите санкционирани да бъде Игор Сечин, главен изпълнителен директор на Роснефт, най-големия петролен производител в Русия, коментират запознати.

Фючърсите на Brent за юни поскъпнаха с 29 цента до $109.87 за барел на базираната в Лондон борса ICE. Фючърсите поевтиняха с 0.7% до $109.58 при затварянето на борсите на 25 април, най-големият им спад от 7-и април.

WTI за доставка през юни поскъпна с 50 цента днес по време на електронната търговия на стоковата борса в Ню Йорк. Премиумът на американския бенчмарк спрямо Brent се сви до $8.76. В петък, 25-и април спредът беше $8.98.

Никелът поскъпна за втори ден до най-високото си равнище от 14 месеца, на фона на притеснения, че доставките на рафиниран метал от Русия може да бъдат нарушени.

Договорите за доставка на никел след три месеца на металната борса в Лондон поскъпнаха с 1.4% до $18700 за тон. Това е най-високата цена на метала от февруари 2013 година. Никелът се търгуваше на цена $18635 за тон към 10:32ч. в Токио. Цените са се повишили с 18% през април, което е най-големият ръст от март 2010 година.

Фючърсите на медта в Лондон поскъпнаха с 0.2% до $6776 за тон. Договорите за доставка през юли поскъпнаха с 0.2% до $3.098 за паунд в Ню Йорк. В Шанхай фючърсите се търгуваха на цена $7675 за тон.

На Лондонската метална борса алуминият поскъпна, цинкът и оловото останаха без промяна, а калай не се търгува.

Пшеницата отново поскъпна днес, повлияна както и повечето стоки, от перспективите за нови санкции срещу Русия и нарастващото напрежение в Украйна, което повиши опасенията, че доставките на пшеница ще бъдат нарушени.

Фючърсите за доставка на културата през юли поскъпнаха с 1.2% до $7.17 за бушел на стоковата борса в Чикаго, което е най-голямото повишение за договорите от 16 април. В Сингапур цената на бушел достигна $7.125 в 12:45ч. цената на пшеницата се повишава за 5-и ден.

В САЩ, най-големият износител на пшеница, сушата ще продължи през следващите 10 дни и ще се разпространи в повече райони, показват прогнози на Commodity Weather Group LLC.

Соята за доставка през юли поскъпна с 1% до $15.0975 за бушел. Цената на културата ще отбележи четвърти пореден месец на поскъпване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *