Китайските брокерски къщи се редят на опашка за IPO-та

Китайски фирми за ценни книжа очакват с нетърпение публикуването на проспектите на най-големите IPO- първично публично предлагане в Китай за последните четири години. В случай, че получи одобрението на регулаторните органи предложенията ще предизвика огромен интерес сред вътрешните инвеститори. Общия брой на кандидатите за предстоящо допускане до борсова търговия достигна 65 за последните 5 дни осведомява агенция Ройтерс.

Китайската комисия по ценни книжа във вторник публикува проспектите на нови 19 фирми на интернет страницата си.

Една от фирмите Guotai Junan Securities Co Ltd е подала заявление за IPO

в Шанхай, което може да достигне близо 22 млрд. юана (3,50 милиарда долара), според изчисленията на Ройтерс.

Ройтерс прави тази прогноза на базата на прогнозната печалба на компанията за 12 месеца напред, както съотношението цена печалба сравнено с 20 конкуренти компании. Ако се проведе IPO-то на Guotai това ще 3 по големина публично предлагане на Китайския капиталов пазар.

Държавната компания Guotai планира да използва набраните средства за разширяване на предлаганите финансови услуги. Компанията ще подобрява и развива застрахователната си дейност и управлението на активи.

Други компании кандидатстващи за IPO са Orient Securities, която се стреми да набере около 7 милиарда юана и Dongxing- търсеща от пазара около 5 милиарда юана.

Анализатори смятат, че новата вълна от публичните предлагания на акции в Китай ще способстват за интеграцията на фондовите пазари Шанхай и Хонг Конг.

Chen Xingyu , анализатор в Phillip Securities (Hong Kong ) Limited, коментира, че реализацията на акциите зависи много от координацията на двата пазара:

„Как брокерски къщи ще извършват продажбата на акциите от предлаганите компании, ще зависи много от сътрудничеството на фондовите борси в Хонконг и Шанхай . Ако то работи, акциите ще получат много по-голямо внимание от страна на пазара.“

Много инвеститори, обаче се притесняват, че голямото предлагане на нови акции от IPO-та ще окаже натиск върху цените на китайските акции на досега търгуваните компании.

Тези опасения понижиха континенталните индекси с близо 1 % в понеделник и ще продължат да хвърлят сянка върху търговията тази седмица.

Трябва да се отбележи, че вероятно не всички предложения за публично предлагане на ценни книжа ще бъдат одобрени от китайските регулаторни органи.

Китай възобнови първичните публични предлагания през месец януари след близо 14 месечно прекъсване. Досегашната практика показва, че кандидатстващите фирми чакат на дълга опашка толкова продължително, че някои от тях се отказват от инвестиционните си планове.

Инвестиционните банкери са загрижени дали предишните прогнози, че китайския IPO пазар ще продължи да бъде най- добрият в света през 2014г.

Към 17 април 606 фирми в Китай са били в списъка за чакащи IPO, като за предходната седмица те са били 675.

По статията работиха: Огнян Дечев, Иван Божурин- редактори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *