Петролът отново до двугодишния си минимум

Азиатските индекси неутрализираха спада си, а йената поевтиня, след като японската централна банка пласира дълг при отрицателни лихви за пръв път. Петролът се търгува близо до 80 долара за барел, а новозеландският долар се понижи.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 0.2% от стойността си, след като по-рано през деня губеше 0.5%.

Японските индекси се движиха между положителна и отрицателна територия, като йената поевтиня с 0.2%. Фючърсите на широкия щатски индекс добавиха 0.1% към стойността си, след като вчера показателят се понижи с 0.7%.

Щатският суров петрол поевтиня до 80.04 долара за барел с доставка през декември, като фючърсите му загубиха 2.4% от стойността си вчера. Суровината се търгува близо до двугодишния си минимум при 79.78 долара за барел, постигнат на 16 октомври.

Поевтиняването на суровината стана реалност след данните за запасите в САЩ, отчели повишение от 7.1 млн. барела за седмицата до 17 октомври. Очакванията бяха за ръст на запасите с 3 милиона барела.

Петролът тип брент също се понижи и се търгува при нива от 84.80 долара за барел с доставка през декември.

„Причината, поради която волатилността се повишава на световните пазари, е нервността на инвеститорите, свързана със състоянието на световната икономика“, коментира Елмер Купер, изпълнителен директор на борсовия оператор ASX Ltd., пред финансовото издание Bloomberg.

„Това доста ме притеснява. Рисковете бяха до този момент подценени на редица пазари от известно време“, допълва още специалистът.

Средното дневно изменение на индекса MSCI Asia Pacific от началото на този месец е било 0.9% спрямо 0.5% за първите девет месеца на годината. Показателят е загубил 2.4% от стойността си от началото на годината до вчера.

„Хората са изключително загрижени от забавянето в Европа, което неутрализира по-добрите от очакванията данни от Китай“, коментира Казухико Саито, анализатор в Fujitomi Co., валутен брокер в Токио, цитиран от Bloomberg.

Фючърсите на пшеницата се понижиха за пръв път от три дни насам, като загубиха 0.3% от стойността си, до 5.2075 долара за бушел.

Златото се търгува с леко понижение спрямо вчерашните си нива при 1 243 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя при нива от 17.2 долара за унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *